Our website uses cookies

Cookies enable us to provide the best experience possible and help us understand how visitors use our website. By browsing Retail Design World, you agree to our use of cookies.

Okay, I understand Learn more

Design Showcase: National Space Centre shop

The UK’s National Space Centre, in Leicester, has opened a redesigned store developed by creative agency Mynt. The agency has previously redesigned the entrance, café and ticket area of the attraction.

The National Space Centre features six interactive galleries, the UK’s largest planetarium and the 42m high Rocket Tower.

The 126 sq m (1,356 sq ft) store is in the same location as the previous shop. The brief called for a design that could establish the store confidently within the centre.

The store concept has been shaped to establish clear category navigation around the store, backed up with playful graphics and language. The interior aesthetic uses angular shapes & glowing lights to create a dramatic feel.

Bold yellow is weaved throughout the store, and is repeated in the illuminated signage and graphic category signage. Contrasting textures, and reflective surfaces and finishes have been introduced to add a tactile and technical element to the store.

Robust shop fixtures have been chosen to cope with heavy traffic – including hundreds of school trip parties every year. High ceilings have been used to allow high level merchandising, improving sightlines of products across the store.

Building work took place over a six month period, causing reduced footfall in the store, though spend per head has risen by 6-7 per cent.

What’s Hot on Retail Design World?